Verslag 16de themadag

Posted by on mrt 27, 2019

De zestiende themadag op zaterdag zestien maart 2019

Door Hanneke van Oosterhout-Kreijtz

 

Op zaterdag 16 maart 2019 werd de 16e themadag van de Taalkring Portugees gehouden. Dit keer op een andere locatie (Amsterdam) en met een heel andere opzet dan we gewend zijn; we maakten een reis door het menselijk lichaam (bijna letterlijk) en door de wondere plantenwereld. Daarnaast kregen we ook nog een snelcursus Reanimeren in twee talen!

 

We begonnen de dag in Bodyworlds, waar we vanaf de 6e verdieping langzaam naar beneden gingen. Toen we opmerkten dat het autonome zenuwstelsel, waar de 6e verdieping aan was gewijd, behoorlijk leek op touwtjes van stro, werd een aantal van ons pas duidelijk dat we naar échte, geprepareerde lichamen keken van mensen die dat hadden gedoneerd aan de wetenschap. Er was duidelijke uitleg van onze gids Jonathan, die geneeskunde studeert. De 6e verdieping bevatte ook een filmpje over Alzheimer en de aantasting van het autonome zenuwstelsel.

 

Op de 5e verdieping ging het over botten, pezen en spieren. De hier tentoongestelde geprepareerde lichamen zijn het bekendste uithangbord van deze tentoonstelling. Hier waren ook allerlei manieren te zien waarop de orthopedie botten, spieren en pezen kan herstellen.

 

De 4e verdieping behandelde de bloedsomloop en meerdere taalkringleden merkten op dat dit een heel ingenieus systeem is en dat het lastig moet zijn om bijvoorbeeld een stent te plaatsen. Jonathan legde echter uit dat hiervoor eerst een ballonnetje wordt ingebracht, dat wordt dan opgeblazen en dan wordt de stent (een soort afgeknipt rietje) geplaatst en het ballonnetje verwijderd.

 

De 3e verdieping ging over ons ademhalingsapparaat, al hadden ook veel leden aandacht voor de lezing van de stand van onze ogen, mond en dergelijke, want daaruit leidde een slimme monitor af of je blij, droevig of boos was. De monitor raakte echter geleidelijk aan volledig oververhit door het aantal mensen dat ervoor ging staan. We konden hier het verschil zien tussen gezonde longen en rokerslongen.

 

Op de 2e verdieping werd onze spijsvertering behandeld en kregen we een beetje inzicht in hoe mensen over de gehele wereld eten. Ik ben heel benieuwd hoe deze plaatjes er over pakweg 20 jaar uit zien! Hier hadden ook veel leden aandacht voor een monitor die als je ervoor stond en wat bewoog, je digitaal ontleedde tot spieren, bloedsomloop en zenuwstelsel.

 

De 1e verdieping was gewijd aan de voortplanting. Natuurlijk weten we allemaal hoe dit werkt – en toch ook niet. De eerste weken van de zwangerschap waren uitgebeeld als afgietsels, daarna volgden de latere weken van de zwangerschap. De geprepareerde (veel) te vroeg geboren kindjes waren prachtig om te zien, maar het is moeilijk te begrijpen dat zoiets volmaakts toch niet leeft.

Ten slotte de kelder, waar het ging over de anatomie van seks. We laten dat maar aan ieders fantasie over.

 

Gelukkig was het buiten inmiddels droog geworden en konden we rustig naar de Hortus Botanicus wandelen. Daar stond een heerlijke lunch klaar. Daarna werd de groep gesplitst, zodanig dat er 6 bereidwillige tolken in elke groep zaten. De dame van de reanimatiecursus legde alles uitgebreid uit en dat werd dan getolkt met een tolkwissel om de 5 minuten.

 

Natuurlijk bel je eerst 1-1-2 en daarna is het van belang dat je eerst moet achterhalen of je hartslag en ademhaling hebt, want als je die wel hebt, dan moet iemand in de stabiele zijligging worden gelegd, maar als je die niet hebt, dan moet iemand op een harde ondergrond op zijn rug worden gelegd. Het was ook van belang de borstkas minimaal 5 tot 6 centimeter diep in te drukken bij de compressies, want je kunt beter een gebroken rib aan een reanimatie overhouden dan dat je het leven laat.

 

Tegenwoordig kun je omstanders vragen om de dichtstbijzijnde AED te halen en hiermee de reanimatie voortzetten. De vragen en antwoorden werden keurig getolkt. De vraag of je iemand mag reanimeren die een ‘niet reanimeren verklaring’ heeft, was best een lastige. Je bent al begonnen zonder dat je dat weet; je vindt zo’n verklaring pas als je de kleding hebt losgemaakt nadat de AED is gearriveerd. Je mag dan stoppen met reanimeren, maar je mag die beslissing ook overlaten aan het ambulancepersoneel.

 

De andere groep ging mee met een Braziliaans/Nederlandse dame, die een rondleiding gaf door de hortus. Ze richtte zich voornamelijk op planten uit Brazilië, en dan vooral koffie, wat voor ons natuurlijk interessant was. Interessant was ook dat planten zich aanpassen aan hun omstandigheden, maar dat dit in Zuid-Amerika andere plantenvormen opleverde dan in Afrika. Grappig was de enorme cactus met grote stekels, die ‘schoonmoedersstoel’ bleek te heten.

 

Beide groepen werden halverwege de middag gewisseld. Daarna kon iedereen kiezen of hij/zij al naar huis wilde, of dat hij/zij liever nog een drankje wilde pakken in een café. Het was een zeer leerzame, maar vooral ook hele leuke dag!